Dýchání, Dech, Život

Dýchání nás provází celý život. Při narození prvním nádechem vdechneme vzduch do svých plic a začneme běh života tímto prvním poznáním. Nádechem a výdechem se vše opakuje, něco nového přichází - nová energie a s výdechem můžeme nechat ze svého těla odejít to staré, nevyužité a nepotřebné.

Už je to rok, co se změnil náš svobodný nádech a výdech na nádech a výdech do roušky. Vnímáme, jaký je to rozdíl svobodně se nadechnout a být. Být v přírodě, dýchat, kde vše krásně voní a plyne. Být v kanceláři a chránit se rouškou nebo respirátorem. Být v dopravním prostředku a chránit se rouškou nebo respirátorem. Všichni jsme si uvědomili ten velký rozdíl. Jaký máme dar ve svém dechu. Jak svůj dech při strachu zadržujeme, skoro nedýcháme. A také, jak se celé naše tělo při tom všem cítí. Můžeme vnímat to napětí, když málo dýcháme, tedy mělce.

Je dobré, zastavit se po celém dni  a jen sám pro sebe se několikrát svobodně  a  jemně nadechnout a vydechnout. Nebo se nadechnout zhluboka. Pocítit svůj dech v nosních dírkách, jak při vstupu mírně chladí, jak proudí, jak se naplňují naše plíce. Mít dlouhý nádech a dlouhý výdech, užít si obojí. Při výdechu pocítit vzduch teplešjí, jak odchází z plic. Úžasnééééé jak se dá lehce propojit sám se sebou.

Děkuji za tento dar nádechu a výdechu. Díky dechu žijeme. Díky dechu v sobě můžeme najít klid. Klid pro přítomný okamžik, pro PRÁVĚ TEĎ..


 

 

 

Jsem součástí projektu Malá Jóga... Velké Příběhy...

 malajoga.com/